Polecamy książkę

zmierzch tudorow

Sephora Beauty Lab

SEPHORA BL

Kalendarium

March 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tatarak - zapomniany przysmak?

Tatarak_zwyczajnyJak głoszą wieści tatarak rozprzestrzenił się  w Polsce wraz z najazdami Tatarów (stąd jego nazwa), którzy wkładali jego kłącza do bukłaków dla polepszenia aromatu wody. Zagubione przy nabieraniu wody lub celowo posadzone kłącza, dały początek nowym europejskim populacjom tej rośliny. Obecnie jest on dość pospolity w całej Polsce, głównie na brzegach stawów i jezior. Poza Europą i Azją występuje również w Ameryce Północnej.

Cała roślina ma swoisty silny zapach, przypominający trochę mandarynki, pomijając oczywiście zapach gnijącego mułu jeziornego przy jej wyciąganiu. Mandarynkowy zapach zawdzięcza obecności olejków lotnych, bogatych w azaron, substancji o właściwościach antybiotycznych, w większych ilościach także lekko toksycznej lub halucynogennej. Tatarak ma działanie moczopędne, napotne, stymulujące i pobudzające czynność żołądka oraz wzmacniające. Stosuje się go nietylko w niestrawności, ale także w zapaleniu górnych dróg oddechowych, zapaleniu zatok i zaburzeniach krążenia. Pobudza szpik kostny do zwiększonego tworzenia czerwonych krwinek.
Z kłączy wyrabiano w różnych krajach cukierki, perfumy, gin i piwo. Kłącza tataraku były w XIX w. w sprzedaży na ulicach Bostonu, do żucia w celu odświeżenia oddechu. Na Podlasiu na liściach tataraku do dziś piecze się chleb, który dłużej utrzymuje swoją świeżość. Wewnętrzna część młodych pędów jest jadalna na surowo. Tatarak był również używany przez Indian Ameryki Północnej, którzy jedli jego korzenie , liście i łodygi i suszone korzenie oraz przyrządzali z niego napój. W Japonii używany jest jego pokrewny gatunek, o silniejszym i przyjemniejszym zapachu.
Obecnie wyciąg z kłącza tataraku stosuje się do perfumowania mydła, aromatyzowania gum do żucia oraz w jako składnik płynów do płukania ust.

Tatarak to bardzo cenna roślina lecznicza, która powinna być w żywieniu traktowana jako przyprawa i delikates. Stosowany z umiarem (plasterek) jest świetną przyprawą do kompotów, likierów, herbatek ziołowych i sałatek. W Indiach dodaje się go do sosów typu curry.

Przepis na cukierki z korzenia tataraku:
Korzeń należy wykopać jesienią, umyć, obrać i pociąć w bardzo cienkie plasterki. Gotować przez ok. 7 godzin, zmieniając wodę uzyskamy wersję o łagodniejszym smaku. Zostawiamy w wywarze do wystygnięcia, następnie odsączamy i gotujemy w syropie cukrowym (proporcja cukru i wody 4:1). Mieszamy aż się skrystalizuje. Wykładamy na woskowy papier do wystygnięcia. Smakołyk możemy podzielić na drobniejsze kawałki i przechowywać jak cukierki w celofanowych papierkach lub słoiku.

Przepis na Kompot gruszkowy z tatarakiem:
Kilka gruszek dowolnego gatunku, jedno kłącze tataraku o długości małego palca, pół szklanki cukru, 1L wody. Gruszki obieramy i przepoławiamy, usuwamy nasiona. Gotujemy chwilę razem z tatarakiem w samej wodzie, następnie wsypujemy cukier i gotujemy nadal, aż do uzyskania miękkości owoców. Wyjmujemy tatarak, aby kompot nadal nie naciągał jego smakiem. Kompot możemy pić gorący lub dobrze schłodzony.
© 2009-2014 Wypoczynet.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Projektowanie stron internetowych netsites.pl
Opublikowane na stronach Wypoczynet.pl informacje oraz ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.